Reseintervjuer del 2

Elisabet
http://stenvreten.blogg.se

Hur länge jobbade du som flygvärdinna?
Jag arbetade som flygvärdinna på ett charterbolag, Novair, under ca ett år 2007-2008, nu är jag tillbaka i skolbänken för att bli historiker.

Vilket av länderna du har besökt har varit din favorit?
Privat är jag mest för storstadsweekends men av de länder jag besökt i arbetet vilka är Thailand, Vietnam, Indien, Spanien (Kanarieöarna) och Brasilien måste jag nog säga att Vietnam och Ho Chi minhstaden eller Saigon som den tidigare hette är min favoritplats. Brasilien stannade vi aldrig i utan flög direkt tillbaka till Kanarieöarna så det kan jag inte uttala mig om men i övrigt är alla resmålen bra. Problemet för mig med Sydostasien är alla hemlösa hundar och katter man ser överallt, fattigdomen och hur hårdhänt många behandlar sina barn vilket gör att det är svårt att koppla av och njuta när man ser så mycket elände omkring sig. Indien (eller Goa som vi flög till) är vackert och har underbar mat, jag har alltid varit galen i indisk mat och den är bra mycket godare i Indien än här. Av Thailand och Vietnamn skulle jag välja Vietnam och Saigon, det är lite mindre exploaterat och har också underbar mat. Gran Canaria är också härligt och nästan min största favorit. På norra sidan (turisthotellen ligger på södra) ligger huvudstaden Las Palmas som är en ganska stor och väldigt trevlig stad med en lång badstrand samt strandpromenader med restauranger runt en stor del av staden.

Din sambo är från USA. Hur ofta brukar ni vara där?
Vi brukar försöka åka varje år eller åtminstone vartannat år till USA, min sambo kommer från en stad som heter Santa Cruz utanför San Fransisco så vi brukar vara i de trakterna eller i Santa Barbara och LA där hans bror arbetar och bor.

Något speciellt du rekommenderar när det gäller resor och resmål?

Gå, gå och åter gå! Att promenera runt eller ta tunnelbana eller buss några stationer och sedan gå runt där gör att man upptäcker så mycket annat än det man kan läsa sig till i turistguider. Jag går ofta i Stockholm och hittar ständigt nya platser och små affärer, fast jag är uppvuxen där finns det alltid något nytt att se. Visst ska man se Eiffeltornet om man är i Paris men stannar man kvar kring alla turistställen får man aldrig se de små smultronställena när man är ute och reser.

Bilderna tillhör Elisabet


Eva
http://evalinder.blogg.se

Du flyttade från Sverige till Malaysia, varför?
Vi flyttade till Malaysia och Kuala Lumpur i november och ska bo här i fyra år. Det är min man som är utlånad och ska jobba här. Jag har två barn som är 15 och 12 år och båda går på internationella skolor. Själv lever jag ett härligt liv som "lyxhustru", fast med massor av aktiviteter. Jag är aktiv i både SWEA, ett nätverk för svensktalande kvinnor i utlandet och den skandinaviska föreningen. Snart ska jag börja plugga Malaysiska.

Vad är det bästa med Malaysia och vad saknar du hemifrån?
Det bästa med Malaysia är att det alltid är varmt och skönt. Människorna är otroligt vänliga och med massor av humor. En annan sak som jag tycker är riktigt intressant är att det är så mångkulturellt, här samsas Malaysier, Kineser och Indier sida vid sida tillsammans med alla västerlänningar som bor här. Just på grund av att det är så många olika folkgrupper så blir maten också så fantastisk. Här i Malaysia pratar man mat lika ofta som vi i Sverige pratar väder.

Hur fungerade det att flytta till ett helt nytt land? Var det mycket som skulle ordnas innan?
Det är klart att det är jobbigt att flytta från tryggheten i Sverige till något helt nytt och oprövat. Men samtidigt är det också en prövning och säkert det största äventyret som du kan vara med om. Det jobbigaste var att välja ut vad som skulle tas med hemifrån och vad som skulle magasineras i Sverige. Sedan är det också mycket byråkrati och papper som ska fyllas i. Nu är vi ju skrivna i Malaysia och inte i Sverige. En annan sak som tog tid men som är viktig är alla vaccinationer som hela familjen skulle ta. När vi kom hit var det också lite jobbigt i början innan allt föll på plats. Barnen kom inte in på skolorna på en gång, och allt fungerade så himla annorlunda. Men nu när allt är ordnat och vi förstår bättre hur det här landet fungerar så kan jag ibland tycka att det är bättre här än hemma. Sedan var det naturligtvis sorgligt att säga "hej då" till familj och alla vänner. Ibland kom tankar som "gör vi rätt som plockar bort våra barn från svenska skolan till något helt nytt" och "tänk om de inte får nya kompisar". Jag tror att vi alla grät den dagen vi flög iväg från Sverige. Men nu när vi är här har ingen av oss hemlängtan, utan vi trivs så otroligt bra. Vi kommer ju att åka hem till Sverige varje sommar.

Har du några resminnen från förr?
Såg dina bilder från Greklands ö-värld, och jag kan bara säga att jag älskar grekiska ö-världen. Förra sommaren var hela familjen ute på en båtluff och jag gör säkert om det igen. Det roliga var att jag och min man Pär var ute och båtluffade för över 22-23 år sedan och älskade det då också, förra sommaren träffade vi massor av skandinavier och tyskar som också hade varit ute för länge sedan och nu var de ute och luffade med sina tonårsbarn. Annars är just de resor som vi gjort på egen hand de absolut bästa, man tar dagen som den kommer och bestämmer färdväg efter hand. Jag är inte så jättemycket för charter utan vill kunna styra och bestämma över min resa själv. Nu när vi bor här i Asien ska vi självklart passa på att göra Asien, vi ska åka till Bali, Vietnamn, Thailand, Kina och Indonesien. Eller rättare sagt så mycket vi hinner och har råd med. Det blir ju betydligt billigare för oss att utgå från Malaysia än om vi skulle åka från Sverige, så då gäller det att utnyttja tiden vi har här i Asien. Det känns jättelyxigt och jag känner mig verkligen prioriterad.

Bilderna tillhör Eva


Kommentarer
Postat av: erika

jag läser på handels på gymnasiet

2009-02-18 @ 20:35:56
URL: http://erikasfashion.blogg.se/
Postat av: J.

Vad kul att vara flygvärdinna :) Vill oxå testa de, när jag blir äldre :P

2009-02-18 @ 20:42:16
URL: http://jantra.blogg.se/
Postat av: Anonym

sv he he handels inriktningen :-)

2009-02-18 @ 20:44:48
URL: http://erikasfashion.blogg.se/
Postat av: Anonym

sv: ah det är verkligen gott =)

2009-02-18 @ 20:51:21
URL: http://annaelisabethlinde.blogg.se/
Postat av: Anonym

sv ja he he

2009-02-18 @ 20:55:14
URL: http://erikasfashion.blogg.se/
Postat av: Jennie

Ja, det är jag :)

2009-02-18 @ 21:44:37
URL: http://unreal.blogg.se/
Postat av: eleni

tack så jätte mkt :D / eleni

2009-02-18 @ 22:40:53
URL: http://fabulouseleni.blogg.se/
Postat av: H A I D I J A K O B S S O N

SVAR: hihih tack :'D <3

2009-02-18 @ 22:51:42
URL: http://haaiidi.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kika in på min blogg och säg vad du tycker om min nya design! Jag har även en pågående tävling i bloggen nu där du kan vinna rosa söta shoebags! Missa för guds skull inte :)



www.tekirch.blogg.se

2009-02-19 @ 00:17:21
Postat av: Mia

Jagvill plugga psykiatri-programmet, så jag kan hjälpa tonåringar som har det svårt o sånt.. Typ bli socionom eller kurator eller nått :> Går man psykiatri då kan man jobba som kurator ;>

2009-02-19 @ 07:50:55
URL: http://miizing.blogg.se/
Postat av: Eva Linder

Ser jättebra ut! Har länkat på min blogg.



Massor av kramat från Kuala Lumpur!

2009-02-19 @ 09:43:18
URL: http://evalinder.blogg.se/
Postat av: LOST BLOGGEN

Verkligen en bra intervju. :-)

2009-02-19 @ 12:46:13
URL: http://lostnews.blogg.se/
Postat av: elli

sv: jepp det var den ju :)

va ska du hitta på idag då ? :)

2009-02-19 @ 14:14:02
URL: http://ellibergelin.blogg.se/
Postat av: Anonym

roligt att du har interjuver

2009-02-20 @ 08:12:33
URL: http://erikasfashion.blogg.se/
Postat av: Elisabet

Kul att Eva är med också hennes blogg har jag följt ett tag!

2009-02-20 @ 11:39:18
URL: http://stenvreten.blogg.se/
Postat av: Amanda - Kläder och skoj

hehe ingen aning. visste inte ensatt det fanns något som hette surfgräns innan jag köpte skiten :P haha



trevig helg

2009-02-20 @ 19:27:52
URL: http://aujmalm.blogg.se/
Postat av: jossan

intressant ! :)

2009-02-21 @ 09:39:58
URL: http://jossansnya.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ska du se på melodifestivalen ikväll? :D



Kram

/LM

2009-02-21 @ 19:14:57
URL: http://twistandshine.blogg.se/
Postat av: Mia

Ja den var kanonbra, dessutom är Tsatziki med, och han är så snygg! ;D

2009-02-22 @ 09:52:26
URL: http://miizing.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0